V poslední době často slýchávám o věci, která mi byla donedávna takřka cizí. Ne že bych nevěděla o masivním kácení deštných pralesů a vymírání biodiverzity v celé rovníkové oblasti, ale o palmovém oleji jsem četla zřídkakdy a nikdy jsem mu nevěnovala velkou pozornost. Není to tak dlouho, co se s tímto fenoménem „roztrhl pytel“. Aniž byste věděli, běžnými potravinami denně zabíjíte hektary přírody, které nenávratně mizí. Východisko je samozřejmě těžce dosažitelné, ale lidé už postupně začínají získávat povědomí o tomto tématu a vznikají i různé kampaně proti palmovému oleji. Možná vás překvapí, že spojitost má tato jedná velká katastrofa i s černým kontinentem.
Kde se vzal, tu se vzal palmový olej
I přestože se o palmovém oleji začalo mluvit až v poslední době, na světě není žádnou novinkou, ba naopak. Palma olejná, tropický strom, z jehož oplodí se získává palmový olej, je původem ze západní Afriky. Jejím domovem je celá oblast mezi Angolou a Gambií, odkud se ve 20. století vyvezla do jihovýchodní Asie, kde se začala pěstovat ve velkém.
Postupem času se přišlo na to, že pěstba takovéto superplodiny je opravdu výhodná. Nijak nenáročná péče, minimum chemikalizace a dobré podnebí tamějších států (mezi největší producenty palmového oleje patří Indonésie, Malajsie, Thajsko, Kolumbie, Nigérie, Papua Nová Guinea a Ekvádor), se zdály jako výborná volba. Tato žlutá tekutina se začala používat v potravinářství (statistiky ukazují, že je palmový olej obsažen ve více než polovině potravinářských výrobků), uchytila se také jako biopalivo a přísada do všech dalších důležitých produktů, jako například kosmetických přípravků nebo čističů.
Na zmar nepřišly ani ostatní části z tohoto tropického stromu, palma olejná totiž produkuje i jakousi mízu, která se pro svou sladkost začala přidávat do některých nápojů. Listy a dřevnaté stonky palmy olejné se samozřejmě také zpracují – domorodci z nich pletou košíky a do celého světa se vyváží i jako stavební materiál. Dokonce se ukázalo, že palmový olej je nejlevnější variantou všech světových olejů. No, co víc si přát?
Velkoplošná likvidace přírody = uspokojení spotřebitelů
Pro celosvětovou produkci však nestačily prostory malých rodinných farem, a tak se začalo s masivním likvidováním tropických pralesů, které poskytly stovky hektarů pro „tak potřebnou“ surovinu. Již v roce 2009 poukázal britský deník Independent na fakt, že až 85 % světové produkce palmového oleje poskytují pouze ostrovy Sumatra a Borneo.

Zdroj: www.stoppalmovemuoleji.cz
Rozpínavost nadnárodních společností však nezná meze. A o to víc, když jdou výrobky na odbyt. Jenže jako je známo, s jídlem roste chuť. V roce 1984 palmové plantáže čítaly 1 500 km2, dnes se odhadují až na 150 000 km2. V roce 2013 činila celková produkce 56,2 milionů tun palmového oleje. Do České republiky se každoročně doveze cca 30 000 tun palmového oleje. Od 80. let vymizelo až 20 % deštných pralesů. Následné ekologické dopady jsou hrůzné.
Umírají lesy, zvířata, ale i lidé
Kvůli lidské nenasytnosti a modernímu způsobu života přicházíme o to nejkrásnější z naší planety. Mizí celé ekosystémy, je hrubě narušena klimatická rovnováha. Kvůli hnojivům je znečišťována struktura půd a podzemních vod. Navíc tyto velkoplošné oblasti podléhají pod nejrychlejší a nejjednodušší cestou – vypalováním. Do ovzduší unikají mnohé skleníkové plyny.
Kvůli palmovému oleji ročně vymírají i vzácná zvířata, odhaduje se, že až 5 000 orangutanů. Pokles populace se u orangutana bornejského uvádí o více než 50 % v průběhu za posledních 60 let, u sumaterského o 80 % za posledních 75 let. V mnoha případech jsou však zvířata i pronásledována a krutě pobíjena. Není divu, že se mláďatům těchto tvorů začalo přezdívat „olejoví sirotci“.
Obětmi palmového byznysu se stávají ale i místní lidé. Palmové plantáže jsou většinou zakládány na soukromých pozemcích bez souhlasu jejich majitelů. Oblastem vládne korupce, jsou porušována územní, ale i lidská práva. Palmové společnosti mají konexe i v armádě a nebojí se bezdůvodného zatýkání a mučení.
Zajímavostí je i vědecká teorie, kterou uvádí odborný časopis Environment and Planning. Ten dává do souvislosti přehnané pěstování palmového oleje a epidemii eboly. V těchto letech totiž stouply počty plodožravých netopýrů kaloňů, kteří ebolu měli rozšířit. Mimojiné, zvýšená konzumace palmového oleje způsobuje značné kardiovaskulární potíže.
Možnosti řešení
Východisko z této velké katastrofy není však úplně jednoduché. Všemu vládne obchod, a pokud se nezmění myšlenka konzumního životního stylu a obvyklé potraviny, které si dokážeme vypěstovat v naší zemi nebo v její bezprostřední blízkosti, se budou i nadále dovážet z několika tisíc kilometrové vzdálenosti, bude návrat k původním hodnotám opravdu těžký.
Kupříkladu, nedávno jsem narazila na pažitku dovozenou až z Keni. Co by tomu řekli naše prababičky? Lidé si postupem času zvykli, vždyť člověk si postupem času zvykne na cokoliv, ale abychom zavírali oči před takovou hrozbou, se mi nelíbí. A tak se ptám, jakou hodnotu má pro nás palmový olej v obvyklých zbytečnostech vs. nenahraditelné krásy přírody? Samozřejmě nejsem nijak zaujatá a vím, že se jedním článkem nic moc nezmění a život půjde dál, ale v jaké pak formě?
Kvůli tomu všemu začínají vznikat různé kampaně (hlavní iniciativu vede Koalice proti palmovému oleji) a lidé čím dál tím více zkoumají, co vlastně jí a snaží se najít určitou alternativu, která alespoň méně ohrožuje to všechno kolem nás. Jediným možným řešením je právě využití místních olejů ze slunečnice a řepky, podpora místních zemědělců. To vše ale závisí na mnoha dalších faktorech a ukáže to pouze čas. Hlavní je ale to, že pomoci můžete i Vy.
Zdroj:
- www.stoppalmovemuoleji.cz
- časopis Lidé a země / 12/2015 – Váš koncern vás zdraví